Zin in een mooie kanotocht? Maar is het nog niet helemaal duidelijk? Uit welke kano’s kunt u bij ons bijvoorbeeld kiezen, welke kanotochten bieden wij aan en word je eigenlijk nat van het kanovaren? Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot het kanovaren bij Rofra Sportieve Arrangementen / Kanovaren Valkenswaard / Kanoverhuur Valkenswaard.

Staat uw vraag er niet tussen? Onze medewerkers helpen u graag en zijn per mail te bereiken via info@rofra.nl of telefonisch op 040-2042593.

 

 • Wat voor soort kano’s verhuren jullie?

  Bij ons kunt u kiezen uit eenpersoons kano’s en open Canadese kano’s.

  De 1-persoonskano’s ook wel kajaks genoemd, zijn geschikt voor 1 persoon. Hiervoor hanteren we een minimum leeftijd van 11-12 jaar. Het varen in een kajak is wat lastiger en intensiever dan in een open Canadese kano doordat de kajak gemakkelijk stuurt en het rechthouden van de kajak meer kracht kost.

  De open Canadese kano’s zijn geschikt voor 2 tot 4 personen, afhankelijk van de grootte en het gewicht van deze personen. De kano’s hebben voor- en achterin de kano een zitplaats en in het midden van de kano een plankje van ongeveer 80cm breedte voor een eventuele 3 (en 4e) persoon. Per Canadese kano hanteren we een maximum gewicht van 180kg. Wanneer dit gewicht wordt overschreden, verhoogt dit de kans tot omslaan doordat de kano dieper in het water ligt.

  Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee.

 

 • Wat is de minimale leeftijd om te mogen kanovaren?

  Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn. Indien de kinderen bij volwassenen in een kano stappen, dienen zij gedurende de hele tocht zelfstandig rechtop te kunnen zitten (2-2,5 uur voor de korte tocht, 4,5 uur voor de lange tocht).

  Wij hebben diverse maten zwemvesten gratis voor u ter beschikking.

 

 • Uit welke tochten kunnen wij kiezen?

  Bij ons kunt u kiezen uit de volgende twee tochten:

  Kanotocht vanaf Borkel: deze mooie tocht is ongeveer 8 kilometer en hiermee goed voor zo’n 2-2,5 uur Ideaal voor gezinnen of een gezellig middagje op het water.

  Na ongeveer 15 minuten varen komt u langs Restaurant de Zwaan in Borkel, waar u eventueel uit kunt stappen voor een hapje en/of een drankje. Daarna komt u nog 2 picknickplaatsen tegen. Mocht u hier iets willen nuttigen dan dient u dit zelf mee te nemen.

  Kanotocht vanaf Neerpelt (België): deze tocht is ideaal voor de sportievere kanovaarder. Met een lengte van ongeveer 16 kilometer is deze tocht goed voor zo’n 4-4,5 uur kanoplezier.

  Is het de eerste keer dat u in een kano vaart? Dan is het wellicht verstandig om eerst eens de korte tocht te proberen. Zeker wanneer u de tocht in een kayak wilt varen en dit nog niet eerder heeft gedaan. Het is uiteraard ook mogelijk om binnen uw gezelschap zowel kayaks als open Canadese kano’s te huren en onderweg onderling van kano’s te wisselen.

  Na ongeveer 2-2,5 uur komt u langs Restaurant de Zwaan in Borkel, waar u eventueel uit kunt stappen voor een hapje en/of een drankje. Daarna komt u nog 2 picknickplaatsen tegen. Mocht u hier iets willen nuttigen dan dient u dit zelf mee te nemen.

 

 • Word ik nat tijdens het kanovaren?

  Wanneer u niet gek doet, zult u zeker niet omslaan! Uiteraard bestaat er wel de mogelijkheid om nat te worden doordat u wat water in de boot schept tijdens het peddelen of doordat u , expres of per ongeluk, omslaat.
  Maar geen zorgen: onze instructeur zal voordat jullie vertrekken een korte instructie geven over het kanovaren Bovendien helpt de instructeur jullie bij het instappen. Daarna is het aan jullie! Blijf laag en in het midden van de boot om zo stabiel mogelijk te blijven. Dit geldt bij het in- en uitstappen maar ook gedurende de kanotocht.

  Mocht u tijdens het varen tocht omslaan, geen paniek. De Dommel is maximaal zo’n 1-1,5 meter diep waardoor u vrijwel overal kunt staan. Til de boot even op de kant en leg hem op z’n kop zodat het water er uit kan. Leg de boot daarna weer in het water en stap voorzichtig in. Blijf wederom laag en in het midden van de boot. Op deze manier ben je het meest stabiel. Bij het uitstappen kan er één van jullie uitstappen en vervolgens de kano recht houden voor de rest.

  Wij raden u aan om voor de zekerheid een extra setje kleding mee te nemen. Deze kunt u het beste in de auto laten liggen of in een spatwaterdichte ton doen. Deze zijn bij ons te huur.

 

 • Hebben jullie kluisjes?

  Wij hebben een aantal kluisjes. Hiervoor vragen wij € 2,00 huur en € 10,00 contante borg. Ook zijn er spat waterdichte tonnen te huur voor uw waardevolle spullen.

 

 • Is er de mogelijkheid om me om te kleden of te douchen?

  Jazeker! Bij ons in ’t Boothuys hebben wij kleedruimtes en douches voor u beschikbaar. Het adres van ’t Boothuys is Molenstraat 203a te Valkenswaard. Dit ligt op ongeveer 300 meter lopen vanaf het eindpunt van de kanotocht.

  Hier bent u ook van harte welkom voor een kopje koffie of iets fris!

 

 • Kan ik op elk gewenst tijdstip vertrekken?

  In het hoogseizoen tussen april en september kunt u elk heel uur tussen 10.00 en 15.00 uur instappen voor de korte tocht vanaf Borkel. De lange tocht vanaf Neerpelt is elk heel uur mogelijk tussen 10.00 en 12.00 uur (vanaf juli ook om 13.00 uur mogelijk).

  Tussen oktober en april kan er ook gewoon gevaren worden mits de waterstand dit toelaat! We vertrekken dan niet meer standaard elk heel uur, maar slechts op enkele tijdstippen.

 

 • Moet ik vooraf reserveren?

  Het is niet verplicht om vooraf te reserveren. U mag ook zonder reservering gewoon komen kanovaren. Wel bestaat er dan de kans dat het gewenste tijdstip vol zit waardoor u even zal moeten wachten. Door vooraf te reserveren bent u er zeker van dat u op het gewenste tijdstip kunt vertrekken.

   

  Direct online een kanotocht reserveren 

 

 • Waar moet ik verzamelen?

  De verzamellocatie voor onze kanotochten is altijd in Valkenswaard, ofwel bij ’t Boothuys van Rofra op Molenstraat 203a te Valkenswaard of op de parkeerplaats bij de Venbergse Watermolen op Molenstraat 211 te Valkenswaard. Op deze parkeerplaats staat een mobiel kano meldpunt van Rofra. Bij de parkeerplaats van de Venbergse Watermolen kunt u alleen verzamelen in de weekenden. Doordeweeks kunt u zich melden bij ’t Boothuys, Molenstraat 203a in Valkenswaard.

  Gelieve uzelf 15 minuten voor aanvang te melden op een van deze locaties. Hier zal u worden ingeschreven en kunt u de betaling voldoen.

 

 • Varen we met anderen mensen samen of zelfstandig?

  Iedereen verzamelt in Valkenswaard. Vanaf hier brengen wij jullie met de bus elk heel uur naar de gewenste opstapplaats in Borkel of Neerpelt. Op de opstapplaats krijgt u gezamenlijk een korte, maar duidelijke uitleg over het kanovaren. Vervolgens helpt de instructeur iedereen op het water en vaart u zelfstandig de tocht.

 

 • Kan ik mijn reservering bij slecht weer kosteloos annuleren?

  Het is bij Rofra mogelijk om een gemaakte kanoreservering bij slecht weer kosteloos te annuleren. Let wel: dit dient op de dag zelf telefonisch doorgegeven te worden en is enkel kosteloos in geval van slecht weer op de dag zelf (uitzonderingen daar gelaten). Annuleren op basis van een eerdere weersvoorspelling is niet mogelijk.
  Het is bovendien mogelijk om een slecht weer optie af te sluiten zodat u er zeker van bent dat er een alternatief programma voor u wordt vrij gehouden.

 

 

Toch nog vragen? Klik dan hier voor ons contactformulier.

Activiteiten zoeker