Valkenswaard wandelgemeente 2016

Valkenswaard Wandelgemeente 2016!

Trots kunnen wij vertellen dat de gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het jaar 2016! Deze jaarlijkse verkiezing is georganiseerd door ‘Te Voet’, dé wandelkrant van Nederland. Wethouder Hetty Tindemans, (toerisme en recreatie en natuurbeleid), ontving woensdag 18 mei de prijs, een bronzen beeld, uit handen van hoofdredacteur Frank Hamdorff. Dat vond plaats in het molenhuis van de Venbergse Molen, bij Natuurpoort De Malpie, een unieke locatie in Valkenswaard en startpunt voor allerlei tochten door de natuur. Zo kunt u hier verzamelen voor een van de mooie kanotochten van Rofra Sportieve Arrangementen.

Voor 2016 waren naast Valkenswaard, de gemeenten Castricum en Ameland genomineerd.

 

Winnende route; De ontdekking van De Malpie

Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente met ‘De ontdekking van De Malpie’. De wandelkrant omschrijft het natuurgebied en de route als volgt: “De Malpie is relatief klein, maar wel van een ongekende schoonheid. Bijzonder in vergelijking met veel heides in Nederland, is zijn natte heide. Je vindt er een ‘small five’ (zonnedauw, veenmos, veenpluis, beenbreek en klokjesgentiaan) aan plantjes die je op andere plaatsen niet zo snel tegenkomt. Kortom; De Malpie is een Must Walk!”

Bekijk het filmpje van de winnende wandelroute ‘De ontdekking van de Malpie’ en het omringende natuurgebied De Groote Heide hier:

 

Uitgebreide wandelmogelijkheden
Naast de Malpieroute, zijn er in en rondom Valkenswaard nog veel meer wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, lange afstandswandelingen en begeleide wandelingen.
Valkenswaard wordt omringd door een groot en gevarieerd natuurgebied, samengebracht onder de naam “De Groote Heide”. Dit beslaat maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten en zelfs grensoverschrijdende natuur (tot ver in België), met bijna 500 kilometer aan wandelroutes en ruim 300 kilometer aan fietsroutes. Deze zijn met elkaar verbonden door een slim knooppuntensysteem.

 

Breed vrijetijdsaanbod
Naast natuur beschikt Valkenswaard over een centrum met een gevarieerd winkelaanbod, diverse musea en volop horeca. Verder is de gemeente rijk aan evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het Bloemencorso, het Vogelverschrikkerfestival en de Dakar preproloog. Daarnaast heeft Valkenswaard een ‘Paardenboulevard’, een concentratie van hoogwaardige paardensportbedrijven aan de zuidkant van de gemeente. Ook bij Rofra Sportieve Arrangementen wordt veelal gebruik gemaakt van de prachtige omgeving. Kom naar Rofra en huur een fiets, tandem of mountainbike om het gebied te verkennen, kies voor een van de gps wandeltochten door de omgeving of ontdek de natuurgebieden per kano. U komt langs delen van het Natuurgebied die niet per fiets of te voet te bereiken zijn. Een unieke ervaring dus! Tijdens of na de wandeling, fiets- of kanotocht bent u van harte welkom bij ’t Boothuys van Rofra voor een kopje koffie.